Design
Anvelopanta este scutul care protejează casa de vânturile de nord şi de zăpadă, respectiv de diferenţele de presiune şi temperatură interior-exterior, este cea care dă formă şi imagine casei, e cea care pune la dispoziţia locuitorilor casei cele două spaţii tampon: prispa şi spaţiul de depozitare de la nord.
Prispa, elementul nostru cheie, îşi păstrează funcţiunea tradiţională, pasivă, protejând interiorul de efectul de seră din timpul verii şi permiţând razelor de lumină să intre direct în casă în timpul iernii. Am folosit fiecare trăsătură a anvelopantei (suprafeţe, unghiul acoperisului de 19 grade, orientarea sudică) pentru a asigura expunerea unei suprafeţe active solare de dimensiuni optime, care să garanteze producţia de energie.
Spaţiile din Casa PRISPA respectă o proporţie de bun simţ între standardul de confort şi aria necesară pentru obţinerea acestuia, astfel că se aliniază cu principiul tradiţional care le-a generat. Casa are o prispă, un vestibul (tinda), zona de zi cu acces facil la utilităţi (bucătărie, baie, spaţiul tehnic), zona privată cu dormitorul şi spaţiul de studiu şi, foarte important, suficiente zone de depozitare.
Am creat scenarii pentru cel mai versatil spaţiu din casă: podul. L-am transformat într-o supantă, pe care o folosim drept zonă de relaxare, zonă de joacă petru copii sau ca spaţiu suplimentar pentru dormit. Din supantă se accede în spaţiul tehnic mansardat, care include majoritatea sistemelor de instalaţii şi echipamente.
Prispa rămâne principala legătură între interior şi exterior şi are posibilitatea de a îndulci această graniţă deschizând complet spaţiul interior prin intermediul uşilor culisante. Se pune la dispoziţie astfel o a doua cale de acces în zona de studiu, conferind independenţă funcţiunilor.
Design Interior
Un principiu pe care l-am adaptat interiorului casei PRISPA este alternarea tradițională a mobilei colorate, cu textile și suprafețe albe. Cu toate acestea, singurele accente de culoare pe care le folosim se regăsesc în textile (culori tradiționale), păstrând pentru celelalte materiale culorile și texturile lor naturale.
Conceptul nostru se bazează pe sintetizarea esenței tradiției românești prin formă, textură și tehnici de execuție. Cum mobila se face în mod tradițional din materiale perisabile ( un fenomen observat în toată Europa) reinterpretază de obicei statusul evoluției unei țări. Acest lucru ne impune folosirea materialelor naturale cu proprietăți tehnologice extinse (de exemplu, utilizarea tencuielilor de lut îmbunătățite cu red drywall support pentru protecția la foc).
Iluminare
Principalul atu al casei PRISPA este faptul că toate spaţiile locuibile – livingul, locul de luat masa, bucătăria, baia, dormitorul, zona de studiu, supanta – sunt iluminate natural.
Pe faţadele de est şi de vest, ferestrele cu triplu vitraj au fost tratate Low-E (sticlă cu emisivitate redusă), astfel că permit doar pătrunderea luminii în interior, nu şi a căldurii, evitând efectul de seră. Aceste ferestre sunt prevăzute cu sisteme de protecţie împotriva însoririi excesive – obloane glisante de lemn – ce oferă posibilitatea de a obtura complet pătrunderea luminii în timpul verii. Mai mult decât atât, pentru a evita lumina foarte puternică de la apus, geamul de pe vest are un tratament adiţional cu folie metalică.
Inspiraţia tradiţională se regăseşte şi în demersul de creaţie a corpurilor de iluminat. Astfel, avem 4 corpuri de iluminat, fiecare dintre ele reinterpretând câte un motiv cheie al expresiei grafice româneşti: zig-zag-ul, lampa, fântâna cu cumpănă, fusul de lână.
Elemente reconfigurabile
Pentru a adapta casa la scenariile stilului de viaţă contemporan şi pentru a optimiza spaţiul interior am folosit elemente reconfigurabile, legate fie de separarea funcţională, fie de utilizarea mobilierului.
Spaţiile din casa PRISPA au multiple utilizări, fără să fi ignorat în procesul de creaţie graniţele necesare. Astfel, folosim uşi culisante pentru a crea senzaţia un spaţiu continuu la sud, permiţând spaţiului interior să se extindă în prispă.
Ne place să ne gândim şi la supantă ca la un element reconfigurabil, întrucât poate adăposti funcţiuni diferite cu o minimă repoziţionare a mobilierului: cameră de relaxare, cameră de joacă sau chiar un spaţiu în plus pentru dormit, în caz că vin prietenii în vizită. Mai mult decât atât, balustrada de protecţie este o tablă de desen pentru copii, întocmai ca parapetul exterior al prispei.