Întrebări frecvente
1. Cât costă prototipul?
120000 EUR. Acest preţ include structura, finisajele, atât cele interioare cât şi cele exterioare, tâmplăria, echipamentele (sistemul fotovoltaic, de încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat, sistemul de instalaţii electrice şi sanitare) şi izolaţia. Prototipul este mai scump decât versiunea industrializată a casei deoarece o parte din materialele folosite sunt uşor diferite. Aceste diferenţe sunt date de condiţia ca prototipul să poată face faţă la 3 transporturi succesive, 3 asamblări şi 2 dezasamblări.
2. Există o variantă industrializată a casei? Dacă da, este mai scumpă sau mai ieftină?
Da, există o variantă industrializată a casei şi este mai ieftină decât prototipul. Cu cât casa are mai mult succes pe piaţă, cu atât preţul scade în timp. Din acest motiv, la început casa PRISPA va fi vândută la preţul de 90000 EUR, urmând ca, după aproximativ un an, prețul acesteia să scadă la 70000 EUR.
3. Există vreun element al casei inventat de echipa PRISPA?
Să fim oneşti, nu am simţit nevoia să inventăm nimic, deoarece strategia noastră promovează simplitatea. Nu vrem să reinventăm roata, întrucât tehnologia există deja, problema principală fiind faptul că nu este utilizată îndeajuns. În cazul nostru, avem de a face cu inovaţie, şi nu cu invenţii. Inovaţia se reflectă în metode noi de a utiliza tehnologia existentă.
4. Ce tip de structură are casa PRISPA?
Structura casei este formată din pereţi portanţi. O parte dintre aceştia e formată din panouri structurale separate, iar restul sunt părţi integrante ale celor două module tehnice (bucatarie + baie şi spaţiul tehnic mansardat), care se vor transporta gata asamblate. Elementele constitutive sunt din lemn procesat (I-joist, plăci de OSB), cherestea, precum şi o serie de conectori metalici şi şuruburi, elemente folosite la îmbinările structurale. Pentru izolaţia termică folosim saltele din fibră de sticlă.
Motivele pentru care am ales o structură de lemn sunt evidente. Lemnul este unul dintre cele mai sustenabile materiale, se regenerează şi e flexibil. Opţiunea pentru lemnul procesat este în strânsă legătură cu preţul. Acesta are avantajul de a minimiza consumul de material şi poate suporta o încărcare la fel de mare ca lemnul brut. Mai mult decât atât, pereţii structurali sunt pereţi de tip sandwich care au în alcătuirea lor izolaţia termică. Pentru a face asamblarea mai uşoară, structura se livrează cu o mare parte din finisaje gata realizate.
5. Care este durata de viață?
Cum se întâmplă cu orice altă clădire, presupunând că e locuită şi îngrijită corespunzător, durata de viaţă a casei este de minimum 50 de ani.
6. Materialele sunt ușor de găsit pe piață sau trebuie achiziționate dintr-o regiune specifică?
Având accesibilitatea în toate formele sale ca valoare principală, PRISPA îşi dedică produsul pentru oricine, independent de regiunea în care vrea să construiască. Din acest motiv, materialele sunt uşor de obţinut. Pentru a construi casa PRISPA e nevoie de lemn, lut, puţin metal şi 5% culoare roşie, pentru a respecta cerinţele estetice!
7. Pot să construiesc singur casa PRISPA sau am nevoie de ajutor specializat?
Deşi casa PRISPA e prezentată sub forma unui kit uşor de asamblat, vă recomandăm să găsiţi ajutor specializat. Sigur, puteţi să participaţi la construcţie, dar veţi avea nevoie de expertiză pentru fundaţii, structură, protecţie la foc, sisteme electrice şi fotovoltaice.
8. Este o casă sigură pentru copiii mei?
Da. Este o casă sigură pentru oricine. Respectăm următoarea listă de normative.
9. Este o casă sigură pentru bunicii mei?
Da, este o casă sigură pentru oricine. Persoanele în vârstă pot veni în vizită sau pot locui aici fără probleme. Casa poate fi adaptată cu uşurinţă pentru a împlini şi nevoile speciale a unei persoane cu dizabilităţi.
10. Câtă energie produce casa? Produce suficient pentru a-mi acoperi toate cheltuielile de întreținere?
În Bucureşti, casa PRISPA produce 9501 kWh / an, în timp ce consumul estimat este de 7508.11 kWh / an. Calcule simple arată că, având un sistem bine implementat, producţia de energie acoperă toate cheltuielile de întreținere. În cifre, în Bucureşti, puteţi obţine o cantitate în plus de energie de 1992 kWh/an, cu 20% mai mult decât puteţi consuma în condiţiile unei utilizări normale.
11. Am nevoie de baterii sau există alte moduri în care pot utiliza excesul de energie pe care îl produce casa?
Bateriile pot fi o soluţie dacă urmăriţi să obţineţi o autonomie completă a casei, însă presupun costuri adiţionale. Eficienţa reală a casei apare în momentul conectării la o reţea inteligentă de electricitate. Acest lucru înseamnă că energia în exces poate fi redistribuită în reţea şi o puteţi folosi mai târziu, când condiţiile de însorire nu permit sistemului fotovoltaic să funcţioneze optim, sau o puteţi vinde guvernului sau companiei de electricitate.